speciální recepty
Speciální recepty
ZADÁNO PRO MALÉ ALERGIKY:
STUPEŇ 1 – PRVNÍ JEMNÝ PŘÍKRM
Jablečný příkrm
30g Nestlé Sinlac, 100 g sladkých jablek, 10g slunečnicového oleje
Jablka nakrájíme na tenké plátky. V hrnci uvedeme do varu menší
množství vody, poté vložíme plátky jablek a pod pokličkou dusíme 5
minut od okamžiku, kdy voda začne znovu vřít. Plátky jablek rozmačkáme
na kaši, poté smísíme s Nestlé Sinlac. Je-li to nutné, sladíme cukrem a
ředíme vodou, ve které jsme vařili plátky jablek.
Špenátová pěna
35g Nestlé Sinlac, 100g čerstvého špenátu, 10g rostlinného oleje, saturejka
Čerstvý,
příp. mražený špenát podlijeme malým množstvím vody, ochutíme a
uvaříme. Uvařený smísíme s práškem Sinlac a je-li to nutné, ředíme
převařenou vodou. Nakonec vmícháme lžičku oleje.
STUPEŇ 2 – NOVÉ CHUTĚ
Ovocné pyré
100g ovoce podle výběru, 3 lžíce prášku Nestlé Sinlac, 1 lžíce zahuštěné jablečné nebo hruškové šťávy.
Ovoce
podusíme, rozmixujeme a vytvoříme pyré. Vmícháme Nestlé Sinlac tak, aby
se nevytvořily hrudky a na závěr smícháme s jablečnou nebo hruškovou
šťávou.
Mrkvová kaše
1 středně velká mrkev, 120ml kojenecké vody, 1,5 lžíce Nestlé Sinlac, 1 lžička olivového oleje.
Očištěnou
a oloupanou mrkev nastrouháme na velmi jemném struhadle a potom uvaříme
na mírném ohni, než vznikne kaše. Přidáme Nestlé Sinlac a olivový olej,
promícháme a podáváme (mrkev můžeme nahradit cuketou nebo dýní).
Špenát s kuřetem
2-3 lžičky Nestlé Sinlac, mrkev, špenát, 150ml kojenecké vody, 50g uvařeného kuřete.
Omyjeme
mrkev, oloupeme a rozkrájíme ji na drobné kousky. Uvaříme se špenátem
na mírném ohni, dokud nebude mít polévka konzistenci měkké kaše.
Uvaříme kuře a pomeleme ho ve strojku na maso nebo rozmixujeme. Maso
smícháme se zeleninou a přidáme Nestlé Sinlac. Důkladně promícháme.
STUPEŇ 3 – RŮZNORODOST CHUTÍ A KONZISTENCÍ
Bramboráčky
250g Nestlé Sinlac, 150g rostlinného oleje, 200g brambor.
Olej
smísíme s Nestlé Sinlac, zpracujeme s uvařenými a rozmačkanými
bramborami a vyválíme na půl centimetru tlusté těsto. To dvakrát
třikrát přehneme a při posledním vyválení připravíme těsto o tloušťce 1
cm. Vykrájíme placky, vršky potřeme olejem a upečeme v předehřáté
troubě (180 C) dozlatova.
Brokolicová polévka
100ml kojenecké vody, 1 lžíce vařené brokolice, 1 lžíce Nestlé Sinlac.
Brokolici
uvaříme doměkka a rozmačkáme. Přidáme vodu, ve které se brokolice
vařila, a Nestlé Sinlac. Promícháme a podáváme (starším dětem je možné
do polévky přidat také kousky nerozdrobených brokolic).
Zapékanka
2 uvařené brambory,lžíce uvařeného a pomletého masa, malá uvařená mrkev, lžíce uvařené brokolice, 2 lžičky Nestlé Sinlac.
Na
jemném struhadle nastrouháme mrkev a rozmačkáme vařené brambory a
brokolici (každé v jiné misce). K mrkvi a brokolici přidáme lžičku
Nestlé Sinlac. Do malé zapékací misky položíme vrstvu brambor, potom
vrstvu mrkve, masa a potom brokolici. Nakonec vše překryjeme zbytkem
brambor. Pečeme ve vyhřáté troubě 5-6 minut. Tip: místo brambor je
možné použít rýži nebo bezlepkové těstoviny
STUPEŇ 4 – ZÁKLAD ZDRAVÍ
Křehké oplatky200g pšeničné mouky, 125g oleje, 50g Nestlé SInlac, 2 lžíce hruškového pyré.
Smísíme mouku a Nestlé Sinlac, zapracujeme olej, přidáme hruškové pyré. Bez přidání tekutiny zpracujeme v hladké těsto, půl hodiny necháme odležet v chladničce. Poté vyválíme na válu posypaném moukou a podle libosti vytvoříme z těsta obdélníčky nebo jiné tvary. Každý kus propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 C 15-20 minut, dokud se oplatky nepropečou a nezezlátnou.
Banánové halušky
3 lžičky rozmačkaného banánu, 5
lžiček kojenecké vody, 2 vrchovaté lžíce Nestlé Sinlac, 2 lžičky
nemléčné Nestlé Moje první kaše, 2 lžičky Solamylu.
Nestlé Sinlac smícháme s vodou, přidáme ostatní komponenty a opatrně
promícháme. V malém hrnci uvaříme vodu. Malé halušky vytvoříme vléváním
tenkého pramene hmoty do vařící vody. Občas zamícháme, aby se halušky
neslepily. Vaříme 1-2 minuty, vylijeme na sítko a necháme odkapat.
Omáčka ze sušeného ovoce
25g Nestlé Sinlac, 50ml vody, 3 křížaly
Sušené
ovoce namočíme na půl hodiny do vlažné vody. Poté rozmixujeme s 20ml
vody, ve které bylo ovoce namočené. Prášek Sinlac a vodu rozmísíme bez
hrudek, smícháme sinlacové pyré a ovocný mix, podle potřeby dochutíme
jablečnou nebo hruškovou šťávou. Podáváme s ovocem nebo ovocným pyré.
Višňové překvapení
50ml kojenecké vody, 1 plochá
lžíce Nestlé Sinlac, 4 ploché lžíce nemléčné Nestlé Moje první kaše, 2
ploché lžíce Solamylu, 1ml olivového oleje, špetka soli, 5 višní (je
možné použít i jiné ovoce).
Smícháme Nestlé Sinlac s vodou, přidáme ostatní komponenty a připravíme
těsto. Z něj vytvoříme placky, na každou položíme kousek vypeckované
višně a zabalíme jako knedlíček. Vhodíme do vroucí vody a vaříme, dokud
nevyplavou na povrch.
Rybí fašírky
2 lžičky vody, 1 lžíce Nestlé SInlac, 3 vrchovaté lžíce vařeného rybího masa bez kostí.
Rozmícháme
Nestlé Sinlac ve vodě, přidáme do masa a uhněteme. Ze vzniklé hmoty
utvoříme malé rybí prsty. Můžeme je ještě obalit v nemléčné Nestlé Moje
první kaše a opéct dozlatova na pánvi nebo v troubě.