recepty podle měsíců
Podle měsíců

4. měsíc
Mrkvička
Ingredience: 1 - 2 menší mrkve, 125 ml kojenecké vody.
Postup: mrkev rádně očistěte a nakrájejte na kolečka, přidejte
vodu a povařte doměkka, to znamená asi 6 - 9 minut dle velikosti mrkve.
Poté mrkev i s vodou řádně rozmixujte na kašičku.
Brokolice
Ingredience: 3 - 4 růžičky brokolice, 125 ml kojenecké vody.
Postup: brokolici prohlédněte, očistěte a nakrájejte na menší kousky, dejte povařit na 4 - 5 minut. Poté rozmixujte.
Jablko
Ingredience: 1čerstvé jablko,125 ml kojenecké vody.
Postup: oloupejte jablko a opláchněte vodou, nakrájejte na osminky a povařte 4 - 5 minut. Po uvaření směs rozmixujte.
Brambor
Ingredience: 1 - 2 brambory, 125 ml kojenecké vody
Postup: brambory oloupejte a očistěte od všech nečistot,
opláchněte studenou vodou a nakrájejte na malé kousky, povařte 10 minut
a i s vodou rozmixujte.

5. měsíc
Kedlubnová polévka
Ingredience: polovina kedlubny, 2 střední brambory, 1 střední mrkev, 1 lžička olivového oleje (popřípadě másla), 500 ml kojenecké vody
Postup: kedlubnu nastrouháme na hrubší straně struhadla,
brambory a mrkev nakrájíme nadrobno, vše dáme vařit doměkka.Uvařenou
polévku rozmixujeme, popřípadě dohustíme rýžovou kaší. Můžeme dochutit
pažitkou nebo petrželovou natí.
Zeleninová kaše
Ingredience:> rýžová kaše, mrkev, brokolice nebo vařená
zelenina dle chuti a sezóny, olivový olej (1 lžička ), zeleninový nebo
kuřecí vývar – 100 ml
Postup: rýžovou kaši smícháme s vývarem, přidáme zeleninu a lžičku olivového oleje.
Červená čočka
Ingredience: 1 šálek loupané červené čočky, 1 šálku nastrouhané mrkve, 1 šálku nakrájeného pórku, 1 lžíce rostlinného oleje
Postup: všechny ingredience dáme do vody a vaříme 20 minut, pak rozmixujeme.
Brokolicová polévka
Ingredience: brokolice, kukuřičná mouka, máslo, mléko
Postup: 100 g brokolice uvaříme doměkka. Kukuřičnou mouku
rozkvedláme na řídkou kaši a za stálého míchání přiléváme do polévky a
5 minut povaříme. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme společně s
kouskem másla a mlékem.

6. měsíc
Zapečená brokolice
Ingredience: brokolice, hrášek, brambory, olej, žloutek.
Postup: Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť
brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a
plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do
trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.
Polévka s rýží
Ingredience: 1 malá mrkev, 1 lžíce mrazeného hrachu, lžíce rýže, růžička brokolice, kojenecká voda a půl lžičky panenského olivového oleje.
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do vody a i s rýží povaříme. Přidáme olej a rozmixujeme.
Rajčatová kaše
Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu.
7. měsíc
Polévka s kuřecím masem
Ingredience: kousek kuřete (malé stehýnko), růžička květáku, mrkev, 1 malý brambor a kousek pórku, 500 ml vody.
Postup: Kuřecí maso dáme vařit do vody (vodu rozhodně
nesolíme), přidáme očištěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut, dokud
není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme
vývar a povaříme v něm 4 - 5 minut drobně nakrájený brambor a květák.
Přidáme kousek masa a mrkvičku a rozmixujeme. Pakliže se nám zdá pyré
husté, přidáme ještě trochu převařené vody a zředíme jej.

Zeleninové rizoto
Ingredience: rýže, 250 ml vody, mrkev, zelený hrášek, 1 růžička květáku, olivový olej.
Postup: Uvaříme doměkka rýži, hrášek a brokolici. Podušenou zeleninu vidličkou rozmačkáme a smícháme s rýží a olivovým olejem.
Vařená mrkev s bramborem
Ingredience: brambory, mrkev, 50 ml kojenecké vody, olivový olej.
Postup: Nakrájenou a očištěnou mrkev a brambory dusíme doměkka a poté s olejem prolisujeme na hladkou kaši.
8. měsíc
Pohanková polévka
Ingredience: 3 lžíce pohanky, 2 lžíce ovesných vloček, kmín, mrkev, brokolice, cibule, olej.
Postup: Opražíme cibuli a kmín, přidáme pohanku, vločky, mrkev na kolečka, brokolici a zalijeme vodou. Polévku rozmixujeme.
Bramborové pyré s drůbežím masem
Ingredience: vařené drůbeží maso, brambory, 1 šálku mléka.
Postup: Očištěné, oloupané a nadrobno nakrájené brambory
zalijeme hovězím vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, promícháme s
prolisovanou nebo najemno rozmačkanou zeleninou a vyšleháme s mlékem.
Hned podáváme.

Špenátová pomazánka
Ingredience: máslo, špenát listový, šalotka, kozí sýr, sůl.
Postup: Na másle podusíme šalotku a přidáme nakrájený špenát.
Necháme vychladnout a přimícháme kozí sýr. Směs smícháme s máslem a
osolíme.
9. měsíc
Cuketová polévka
Ingredience: cuketa, brambory, česnek, majoránka, sůl.
Postup: Cuketu a brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody. Po změknutí přidáme prolisovaný česnek, majoránku a sůl.
Rýžové pyré se zeleninou
Ingredience: mrkev, brokolice, květák, rýže
Postup: Zeleninu podusíme a smícháme s uvařenou rýží.
Ovocná kaše
Ingredience: 1 jablko, maliny, cukr.
Postup: Ovoce podusíme, prolisujeme a svaříme do husta s jednou lžící cukru.
10. měsíc
Králík se špenátem a bramborem
Ingredience: oloupané brambory, vařené králičí maso, olivový oleje, špenát.
Postup: Uvaříme nakrájené brambory s kojeneckou vodou, přidáme
ještě teplé králičí maso a špenát, povaříme, pak vše rozmixujeme,
vmícháme olivový olej.

Mléčná krémová polévka z mrkve
Ingredience: mrkev, 10 g rýže, 1 lžička másla, 200 ml mléka.
Postup: Očištěnou a omytou mrkev pokrájíme na tenké plátky,
zalijeme 500 ml vody a dusíme na másle 10 minut. Přidáme rýži, zalijeme
„do roviny“ mlékem a na velmi mírném ohni pod pokličkou vaříme doměkka.
Pak prolisujeme sítem a rozředíme zbývajícím mlékem.
Bramborová kaše s mrkví
Ingredience: brambory, mrkev, mléko.
Postup: Rozmačkáme uvařené brambory s uvařenou mrkví. Zalijeme mlékem.
11. měsíc
Pórková polévka bílá
Ingredience: pórek, brambory, voda, majoránka, kmín, zakysaná smetana, žloutek.
Postup: Na másle uděláme pórek a nakrájené brambory, přidáme
kmín, majoránku, zalijeme vodou a necháme povařit. Když jsou brambory
měkké, dáme lžíci zakysané smetany a žloutek, rozmícháme a krátce
povaříme. Zahustíme jíškou.
Rajčatová kaše
Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu a smícháme.
Tvarohová pomazánka
Ingredience: smetana, pažitka, ředkvičky, okurka, tvaroh.
Postup: Tvaroh se smetanou vyšleháme. Na plátky nakrájenou
okurku dobře vymačkáme a vmícháme do tvarohu současně s ředkvičkami a
jemně nakrájenou pažitkou.

12. měsíc
Květáková polévka
Ingredience: květák, voda, 2 lžičky polohrubé mouky, 1 šálku mléka.
Postup: Uvaříme nadrobno nakrájený květák, přilijeme mléko a vaříme. Zaprášíme moukou.
Zeleninová kaše
Ingredience: brambory, mrkev, drůbeží maso, pomerančová šťáva.
Postup: Mrkev nakrájíme na malé kousky a společně s masem
podusíme. Přidáme uvařený brambor a rozmixujeme na kaši. Zředíme
pomerančovou šťávou.
Jablečná svačinka
Ingredience: jablko, banán, cukrářský piškot, lžička bílého jogurtu.
Postup: Nastrouháme jablko, banán, cukrářský piškot a přidáme lžičku bílého jogurtu. Vše dobře smícháme.
2 roky
Zeleninová polévka s kuřecím masem
Ingredience: 2 brambory, 2 mrkve, 1 petržel, kousek cukety, kousek květáku nebo brokolice, kuřecí maso, 1 lžička oleje.
Postup: Očistíme zeleninu, omyjeme maso, vše nakrájíme a dáme
do kojenecké vody vařit. Po důkladném uvaření rozmixujeme, přidáme
olivový olej.
Kuřátko na pomerančích
Ingredience: 20 g vařeného kuřecího masa, brambor, šťáva z 1 pomeranče.
Postup: Horký uvařený brambor oloupeme, rozmačkáme a vmícháme
do něj najemno nasekané nebo umleté kuřecí maso. Směs zakapeme
pomerančovou šťávou, dobře promícháme a teplé podáváme.
Vaječná pomazánka
Ingredience: 1 vejce, 10 g másla, pažitka.
Postup: Vejce uvaříme natvrdo, žloutky utřeme s máslem, přidáme jemně sekané bílky a pažitku.

3 roky
Hrachová polévka
Ingredience: 20 g syrového hrachu, 1 plátek cibule, 20 g masa, mrkev.
Postup: Hrách namočíme na několik hodin a ve stejné vodě potom
uvaříme doměkka. Maso nakrájené na menší kousky dáme vařit s cibulí do
200 ml studené vody. Před koncem varu přidáme nakrájenou mrkev a vaříme
doměkka. Hrách, maso a zeleninu rozmixujeme nebo důkladně prolisujeme a
pokud je třeba, rozředíme vodou na 200 ml polévky.
Brokolicové placičky
Ingredience: brokolice, vejce, mrkev, majoránka, polohrubá mouka, sůl.
Postup: Uvařenou brokolici a mrkev posekáme, přidáme vejce, majoránku, mouku a sůl. Smícháme a dáme jako placičky smažit na oleji.
Ryba na hrášku
Ingredience: vykostěná ryba, hrášek, paprika, žampióny, pórek, máslo, smetana, sůl a olej.
Postup: Rybu nakrájíme na kostky, papriku, pórek a žampionu na
plátky, vše osolíme a orestujeme na oleji, přidáme smetanu. Podáváme na
hrášku, který jsme lehce podusili na másle.